Gazze'de fosfor bombası-2009 |
Yusuf Nazım
Evrensel, 6 Ocak 2009
Evrensel, 6 Ocak 2009
Yıl 1949, CHP hükümeti (Başbakan Ş.Günaltay, Cumhurbaşkanı İsmet İnönü) : Türkiye İsrail`i tanıyan ilk Müslüman ülke oldu. İnönü, İsrail Devleti’nin
bölgede huzur ve barışın tesisinde önemli rol oynayacağını söyledi.
İsrail Devleti'nin derhal
tanınması Dışisleri Bakanlığının 25/3/1949 tarihli ve 35970/155
sayılı yazısı üzerine Bakanlar Kurulunun 24/8/1949 tarihli toplantısında
kararlaştırıldı.
Yıl 1958, DP hükümeti (Başbakan Adnan Menderes) : Türkiye, İsrail ve İran arasında Trident adı verilen gizli askeri ve istihbarat işbirliği anlaşması imzalandı.
31 Mart 1994, DYP-SHP hükümeti (Başbakan Tansu Çiller, B.Yard.Erdal İnönü): Türkiye-İsrail Güvenlik Gizlilik Anlaşması imzalandı.
23 Şubat 1996, DYP-CHP hükümeti (Başbakan Tansu Çiller, B.Yrd. Deniz Baykal): Türkiye-İsrail arasında Askeri Eğitim ve İşbirliği Anlaşması imzalandı.
14 Mart 1996, ANAP-DYP hükümeti (Başbakan Mesut Yılmaz, CB S.Demirel): Türkiye ile İsrail arasındaki Serbest Ticaret Anlaşması imzalandı.
28 Ağustos 1996, RP-DYP hükümeti (Başbakan N.Erbakan, B.Yrd.Tansu Çiller) : Türkiye-İsrail arasında Savunma Sanayi İşbirliği Anlaşması imzalandı.
Yıl 2000, DSP-ANAP-MHP hükümeti (Başbakan B.Ecevit, B.Yrd.M.Yılmaz, D.Bahçeli) : MHP’li Milli Savunma Bakanı Sebahattin Çakmakoğlu, İsrail’le bugüne kadar yapılan 13 anlaşmanın tamamının gizlilik dereceli anlaşmalar olmasından dolayı TBMM`nin onayına sunulmamıştır, içeriklerini açıklayamam dedi.
2 Mayıs 2005, AKP hükümeti (Başbakan R.Tayyip Erdoğan) : Abdullah
Ariel Şaron Erdoğan görüşmesi, 2 Mayıs 2005, Kudüs, İsrail |
Gül’ün ardından başbakan olduktan sonra R.Tayip Erdoğan da ilk kez İsrail’e gitti. Beyrut Kasabı lakaplı Şaron’la, İsrail'in başkent ilan ettiği Kudüs'te görüşen Erdoğan bu görüşmenin ardından Şaron ile Erdoğan arasında kırmızı telefon hattı kuruldu ve 60’a yakın ikili anlaşmaya imza atıldı.
27 Aralık 2008 - 18 Ocak 2009, AKP hükümeti (Başbakan R.T.Erdoğan): İsrail Gazze’yi günlerce sürecek füze yağmuruna tuttu. Saldırıda, yüzlerce çocuk, kadın ve sivil insan öldü. Denizden ve karadan da süren saldırılarda, Filistin halkı tarihinin en büyük trajedilerinden birini daha yaşarken, gidecek yeri olmayan insanlar, evlerinde ölümü bekliyorlar…
İsrailli kadın bakan, Gazze’de insani yardıma gerek yok dedi!
AB, İsrail harekâtının, saldırı amaçlı değil, savunma amaçlı olduğunu söyledi!
İsrail saldırıları devam ederken ABD, İsrail’in kendini savunduğunu açıkladı.
Toplantının son gününde İsrail'in atom ve nükleer programlarını eleştiren bir karar çıktı. İsrail'in nükleer kapasitesiyle ilgili kaygıların dile getirildiği önerge 16 çekimser ve 45'e karşı 49 oyla kabul edildi.
11 Mayıs 2010: İsrail, Estonya ve Slovenya ile birlikte, 2007 yılından beri yürütülen katılım müzakereleri sonucunda Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) üyeliğine kabul edildiler. Türkiye dahil 31 ülkenin yer aldığı OECD'ye yeni üyeliğin onaylanması için, üye ülkelerin oybirliği gerekmekteydi. Buna göre, Filistin yönetiminin Türkiye'ye yaptığı çağrılara rağmen, AKP hükümeti İsrail'in üyeliğini onaylamış oldu. Oybirliği ile karar alan örgütte, Türkiye veto hakkını kullamış olsaydı, İsrail'in üyeliği gerçekleşmeyecekti.
31 Mayıs 2010, AKP hükümeti (Başbakan R.T.Erdoğan): Uluslararası sular, Gazze’nin 130 km açığı: İHH İnsani Yardım Vakfı ve Özgür Gazze Hareketi'nin organize ettiği ve Gazze'ye insani yardım taşıyan ve 32 farklı ülkeden 663 yolcu bulunan 6 gemiye İsrail Ordusu saldırı düzenledi. Akdeniz'de, İsrail'den 130 kilometre açıktaki uluslararası sularda İsrail Deniz Kuvvetleri'nin yaptığı saldırıda 9 aktivist öldürüldü. Olay, tarihe Mavi Marmara katliamı olarak geçti. İsrail özür dilemeyi reddetti. Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komisyonunun hazırladığı raporda 6 aktivistin İsrail Komandoları tarafından "infaz" yöntemiyle öldürüldüğü, bazı yolcuların yaralı durumdayken başlarına ateş edildiği belirtildi. Buna rağmen BM, ABD'nin engellemesinden dolayı İsrail'e karşı bir yaptırım uygulayamadı.
6 Aralık 2011, AKP hükümeti (Başbakan R.T.Erdoğan): AKP Hükümetinin Milli Savunma Bakanı’nın gensoru yanıtında, NATO Lizbon Zirvesi'nde geliştirilmesi kararlaştırılan füze savunma sisteminin bir unsurunu oluşturan erken uyarı sisteminin Kürecik Radar Üssü'nde konuşlandırılacağını açıklandı… Oysa ki kamuoyunda radarın, İsrail'e karşı olası tehditleri önlemek amacıyla kurulacağı yoğun bir şekilde tartışılmakta.
14 Kasım 2012, AKP hükümeti (Başbakan R.T.Erdoğan): İsrail Gazze’ye yeniden saldırdı, Hamas’ın askeri lideri öldürüldü, yüzlerce ölü var! 20 Kasım 2012, AB Zirvesinde saldırgan ve işgalci İsrail değil, saldırıya uğrayan ve toprakları işgal edilen Filistin’in seçilmiş hükümeti Hamas kınandı; İsrail’in kendi halkını koruma hakkına sahip olduğu karar altına alındı!
21 Kasım 2012, AKP iktidarı (Başbakan R.T.Erdoğan): Türkiye, NATO'dan Patriot füzeleri istedi! Kararı savunurken "şu anda bizim topraklarımız aynı zamanda NATO'nun da topraklarıdır" dedi Erdoğan...
2014, AKP Hükümeti (Başbakan Ahmet Davutoğlu, CB R.Tayyip Erdoğan): İsrail ile 2000 yılında 1 Milyar dolar olan ticaret hacmi, 2014 yılı itibarıyla 5,8 milyar doları ile en yüksek düzeyine ulaştı.
19 Ağustos 2016, AKP hükümeti (Başbakan Binali Yıldırım, Cumhurbaşkanı R.T.Erdoğan): Türkiye ile İsrail arasındaki Mavi Marmara anlaşması, TBMM’nin 28'inci Birleşiminde AKP oylarıyla kabul edildi. Bu konuda hükümetin üç şartı vardı: Mavi Marmara nedeniyle İsrail’in özür dilemesi, mağdurlarına tazminat ödemesi ve Gazze üzerindeki ablukanın kaldırılması. Anlaşmayla İsrail özür dilemiyor, Gazze ablukası devam ediyor, tazminat ise toplamda 20 milyon dolar ile sınırlı kalıp, mağdurların İsrail’e karşı dava açmaması, açarsa bundan TC devletinin yükümlü olacağı taahhüt ediliyor.
6 Aralık 2017 (Başkanlık sistemi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan): "Kudüs bizim kırmızı çizgimizdir" diyen Erdoğan'a rağmen, bir gün sonra ABD Başkanı Donald Trump, Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıdı.
9 Mart 2022 (Başkanlık sistemi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan):
İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog resmi ziyaret için Ankara'ya gitti. Herzog ve eşi Michal Herzog'un ziyareti, 2008'den bugüne İsrail'den Türkiye'ye gerçekleşecek ilk üst düzey ziyaret olma niteliği taşıyor. Herzog'u Ankara'ya getiren uçağın gövdesinin, İbranice ve Türkçe "barış, gelecek, iş birliği" yazılarıyla süslenmiş olması dikkatleri çekti.
Izaac Herzog-Tayyip Erdoğan, Ankara, 9.3.2022 |
İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog resmi ziyaret için Ankara'ya gitti. Herzog ve eşi Michal Herzog'un ziyareti, 2008'den bugüne İsrail'den Türkiye'ye gerçekleşecek ilk üst düzey ziyaret olma niteliği taşıyor. Herzog'u Ankara'ya getiren uçağın gövdesinin, İbranice ve Türkçe "barış, gelecek, iş birliği" yazılarıyla süslenmiş olması dikkatleri çekti.
18 Ağustos 2022 (Başkanlık sistemi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan): Dışişleri Mevlüt Çavuşoğlu, İsrail ile karşılıklı büyükelçi atamaya karar verdik dedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, İsrail Başbakanı Yair Lapit ile görüşerek yeni büyükelçi atanma işi için gerekli adımların bir an önce atılacağını söyledi.
Not: Bu yazı ilk olarak 6 Ocak 2009 tarihinde Evrensel Gazetesi'nde yayınlanmış olup sonraki gelişmelere göre güncellenmektedir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
yusuf.nazim1@gmail.com