7 Eylül 2012 Cuma

KIZAK, İçinden hayat geçen yolculuklar, Yusuf Nazım, Eylül 2012

DOĞA-İNSAN İLİŞKİSİNİN ÖYKÜLERİ

Yusuf Nazım’ın çoğu öyküsünde doğa önemli bir yer tutuyor. Canlı bir varlık olarak yaşananları adeta yönlendirdiği gibi yaşanacak olanların da habercisi. Aynı zamanda olan bitene tanıklık ediyor.

Kimi öykülerde sözgelimi Kızak’la Düğme’de yaşamdaki sevinçli ve acılı anılar insan-eşya ilişkisi içinde paylaşılıyor. Sevinçlerle acılar birlikte yaşanıyor. Bu kez sevinçlerin de acıların da tanığı ister istemez bu eşyalar oluyor.

Koko öyküsünde başlayan insanın acılar, baskılar, işkenceler karşısında yaşamayı savunan, yaşamanın vazgeçilmezliğinin geleceğin aydınlık günlerini getireceğine olan inançlı direnci, öteki öykülerde de alttan alta sürüp gidiyor.

Betimleyici bir anlatım içinde doğa, bu öykülerde hep öne çıkıyor. Özellikle çekilen acıların, baskıların, haksızlıkların, işkencelerin en canlı tanıklarından biridir doğa.

Doğa-insan ilişkisi, Yusuf Nazım’ın öykülerini canlı ve çarpıcı kılan en önemli özelliklerinden biri. Çünkü onun öykülerindeki gidilmedik, bilinmedik uzaklıktaki doğa, bütün çekilen, çektirilen acıları, baskıları, işkenceleri görüp duyandır. Bilene, bilmeyene de yayacak olan odur. Rüzgarlarıyla, fırtınalarıyla, tipileriyle yapacaktır bunu. Görene, görmeyene, duyana, duymayana Yusuf Nazım’ın öykülerinin eşliğinde ulaştıracaktır.
 Adnan Özyalçıner
ARKA KAPAK YAZILARI

Yusuf Nazım öykünün yüz metre koşu olduğunu çok iyi biliyor. Bunu neden mi söylüyorum, yüz metre koşu nasıl hata affetmezse öykü de öyle. Yusuf Nazım bunu çok iyi bildiği için sözünü uzatmıyor, bir takım teknik oyunlara baş vurmuyor, neyi  nerede ne zaman bitireceğini iyi biliyor.

O yüzden neredeyse bütün öykülerinde organik bir bütünlük var. Diğer taraftan doğa tasvirlerinden oldukça etkilendiğimi itiraf etmeliyim. Sanki yeni bir Yaşar Kemal doğuyor hissi uyandırdı yer yer. Doğa tasvirleriyle öykü kahramanlarının ruhsal özellikleri arasında ilginç yakınlıklar olduğunu gördüm. Bütün bunların yanında en önemlisi öykülerin içeriğinde biriken hakkaniyet arayışı.

Ne yazık ki günümüz yazarlarının pek çoğunun dert etmediği bir mesele bu.  İster adına hayat yada sistem diyelim, insana karşı örgütlenen bir yapı ile karşı karşıyayız. Buna karşı Yusuf Nazım, tavrını insandan yana koyuyor. Yani bir anlamda yaratıcı yazarlıkla sorumlu yazarlığı bir arada yürütüyor. Bu da günümüzde takdir edilesi bir misyon. Yolu açık olsun.
                                                                                                             Cezmi Ersöz


Yusuf Nazım, kalbini yaşadığımız coğrafyanın topraklarına vermiş ve bu toprakların biriktirdiği aşkları, ağrıları ve hüzünleri dinlemeye adamış öykücümüz.  Onun öykülerinde, bu toprakların sinesinde birikmiş sessiz ama derin çığlıkların izi var; onun öykülerinde, yenilmez olana dair bir başkaldırı, bir daha geri gelmeyecek olana ilişkin vazgeçilmez bir tutku ve hayatın görünmeyen yüzünde içten içe büyüyen bir isyanın izleri var…                                                           Erdoğan Aydın

Facebook tanıtım sayfası


http://www.facebook.com/pages/Yusuf-Naz%C4%B1m/439850632732705?ref=hl

Ve diğer öyküleriyle KIZAK, kitapevlerinde ve tüm internet satış noktalarında :

KİTAP SATIŞ NOKTALARI

KİTAP EVLERİ

İSTANBUL

EVRENSEL KİTAPEVİ
Tarlabaşı Bulvarı Kamerhatun Mah.
Alhatun Sk. Emek Apt. No: 25
34435 Beyoğlu, İstanbul, Türkiye
Tel : (0212) 255 25 46-47-86
http://harita.yandex.com.tr/Evrensel Basın


BEYOĞLU MEPHİSTO KİTAPEVİ

İstiklal Cad. No.125, Beyoğlu - İstanbul
Tel : (0212) 249 06 96 -249 06 87
http://harita.yandex.com.tr/Mephisto

KADIKÖY MEPHİSTO KİTAPEVİ
Caferağa Mah. Muvakkithane Cad. No: 5,
Kadıköy - İstanbul
Tel : (0216) 414 3519
 http://harita.yandex.com.tr/Mephisto Kadıköy

ANKARA

İMGE KİTAPEVİ
Konur Sok. No:17, Kızılay - Ankara
Tel : +90 (312) 418-19-42
http://harita.yandex.com.tr/İmge Kitapevi

DOST KİTAPEVİ-MERKEZ
Karanfil Sok. No: 11
Kızılay 06650 Ankara
Tel : (0312) 425 24 64
http://harita.yandex.com.tr/Dost Kitapevi-Merkez

DOST KİTAPEVİ-ŞUBE
Konur Sok. No: 4
Kızılay 06650 Ankara
Tel  : (0312) 418 83 27
http://harita.yandex.com.tr/Dost Kitapevi-Konur

İZMİR


DENİZ KİTAPEVİ
871.Sok. No:19, Kızlarağası Hanı Çınaraltı, Konak
Tel : 0533 367 8995
http://harita.yandex.com.tr/Deniz Kitapevi

İNKİLAP KİTAPEVİ
Balçova Kipa AVM, No: Z-01
Mithatpaşa Cad. No: 1462
Tel: 0232 278 8780
Balçova / İZMİR

İNTERNET SATIŞ NOKTALARI

YURTİÇİ


2 yorum:

  1. Yusuf Nazım;

    Çok sevindim kitabına. Öyle bir adetim yoktur ama artık seninle başlatayım, getireceğim kitabını imzalarsın benim için, değil mi?

    Sevgiler.

    YanıtlaSil
  2. Sevgili dostum,

    Bu şekilde kabul etmiyorum! Üçer-beşer tane alına, eşe dosta, kitap sevene, edebiyat düşkününe hediye edile kitabımız.. Bekliyorum dost. Sevgimiz bol olsun

    YanıtlaSil

yusuf.nazim1@gmail.com